PEYGAMBERLER ÇAĞINDAN SOSYAL MEDYA FENOMENLERİ ÇAĞINA İNSAN AMACINI/FİKRİNİ YİTİRMESİ ÜZERİNE

 


Koca galakside, evrende, salınıp duran gözü bir aşağıya bir yukarıya bakan varlıklarız. İnsanın hayatı kendine bir amaç ve yol bulmakla geçmektedir. Kasti olarak yapmadığı hata olarak addedilebilecek yanlışlarının farkında olmayabilir. Yanlışları ortaya çıkaran, arkadaşlarına verdiği ilk tepki duymamazlığa gelmektir.

Arkadaşları aynı yanlışa devam edildiğini görüp uyardığında tepkiyle karışık, durumu savunma pozisyonuna geçer, kurduğu cümle ya da davranışındaki gizli içerik: “Ne olmuş yani!” olur.

İnsanın yolu hayatın kendisidir. Konu kronik hal almaya başladığında ise mazeretler üretmeye başlar, sonunda da patlar sana mı soracaktım! der geçer. İnsan ilişkilerinde eğer eşitlerin karşılıklı nezaketi yoksa orada hiyerarşik bir ilişki söz konusudur. Eşitler birbirinden öğrenir, öğrenirken de diğerlerine kendi bilgi birikiminden vererek öğretir. Karşılıklı etkileşimin kaçınılmaz olduğu bir an.

Hayatın kendisi sürekli bir anlam arayışı içindedir, insanı diğer varlıklardan ayıran kendine amaç ya da amaçlar bulabilmesidir. Amacı bulmak yetmez elbette, amacımızı bulduk, haydi ben yatar deyip ense yapmak zaten sizi geliştirmeyecektir.

En fazla konuşmayan, düşünmeyen, anlamayan, fikrinizin, amacınızın değil, fenomenin ya da fenomenlerin followerı olarak yaşayıp gideceksiniz. Sizi sahte amaçlarla oyaladığını düşündüğünüz sizi bir özne değil nesne haline getiren ve dilinden de size bal damlatanları tanımak için önce bolca yanılmalısınız.

Fikrinizin amigolarına değil fikrin kendisine amacınıza odaklanmanız sizi diri tutacaktır.

Amacınız sizi geliştirmek durumundadır. Amacınıza yönelik harekete geçtiğinizde daha iyi bir yol ve yöntem gördüyseniz oraya da gidebilirsiniz. Hayatta ileriye doğru giderken düz bir çizgi halinde rahat efil efil takılabileceğiniz bir yol da yoktur.

Geçmişte dünyaya kaç tane peygamber geldi, kaç tanesi gerçekti, kaç tanesi sahte idi, şimdi kaç tane sosyal medya fenomeni var, hangileri hakiki sahtekâr, hangileri sadece ilgi takıntısını doyurmak için bu işlere soyundu? Kim bilir?

Disiplinli olup ileriye doğru kendinizi ittiğinizde gelişim kaçınılmaz olacak. Gelişimi görmek sizi mutlu edecek ve öz öykünüzü yaşarken tribündeki amigonun her dediğini tekrar eden kişi olmayacaksınız, iyileşecek, neşeleneceksiniz.

İçinde kendinizi rahat hissettiğiniz, kusursuz olmayanhuzurlu olan, bilgeliğin muhtemel anlayışında sizi dünyevi bir yaratıcıya dönüştürecek hayali bulabilirsiniz.


Yazı, 05.10.2023 tarihinde Gazeteiçerik'te yayımlandı.

Peygamberler Çağından Sosyal Medya Fenomenleri Çağına İnsan Amacını/Fikrini Yitirmesi üzerine | Gazete İçerik (gazeteicerik.com)