Bireysel Bir Hobi Önerisi



Bir süredir, günlük hayatın hay huyundan başımı kaldıramadım, yıllar sonra kendime yaptığım bir meydan okumayı istediğim şekilde sona erdirme amacım beni yazma ediminden bir süreliğine uzaklaştırdı.

Günlük koşuşturmacalar, hayatın yüksek temposu, insanı uzun uzadıya düşünmesine, sorgulama yapmasına mani oluyor. Ekseriyetle, hareket halinde olmanın en güzel tarafı olan biten her şeyi akışına bırakmaktır. Hayatın içinde olmak, kıyısından köşesinden kendini gerçekleştirmek, ifade etmek, kendi ekmeğini kazanmak, kazanmayı denemek insanı kendine getiren edimlerdir.

Hayatın içinde koşuştururken bu düşünmeden devam etme hali, kimi insan için mis gibi, kimi insan için ilk başlarda muhteşem görünse de kendine vakit ayıramamak rahatsız edici bir hal almaya başlıyor. Kimi beş yaşında kimi on beş kimi yirmi beş, kimi kırk beş yaşında varoluşsal bir kriz yaşayabiliyor. Neydim, ne oldum, yaptıklarıma değdi mi, vs. Hele elli yaş sonrası zehirlenmiş düzeyde politik aktivite çok fena. 🙂

Her neyse, konuya geleyim, insanın özü verili duruma göre idare etmeye dayanır. İdare etmek ve az bir topluluk için hayatı ve yaptıklarını sorgulamak.

Çok fena günlerden geçiyoruz, bu fena günler tüm insanlık tarihinin kendisidir. Geçmişi bilenler, yaşamasa bile geriye dönük okumalar yapanlar, konular üstüne çekilmiş videoları belgeselleri izleyenler bilgi alabilir.

Şimdi bu belgesellerde izlediğimiz, kitaplarda textlerde okuduğumuz felaketleri bizzat hissederek deneyimlemek ise hepimizi ayrı bir travma içine soktu. Salgın anında ölürüm korkusu yaşadık, salgın azaldı ekonomik kriz başladı, işsiz, aşsız kalır mıyım korkusu yaşadık, yaşıyoruz.

Amacım sizleri tekrar bu üzücü duygulara sürüklemek değil. Bazen insan her şeyden yorulur, dinginleşmek için kafayı bir şeylerle dağıtmak ister. Susmak ister. İzlemek ister. Kimi ise tercihine göre içmek ister ya da istemez.

Size bir önerim var. Önerim derken sakın bunu kendi uygulamayıp başkasına don biçen insanlar gibi anlamayın. Kendim ve ailem için yapmadığım bir şeyi önermem, başkasına “bilgiçlik” taslamayı sevmem.

Ben fırsat buldukça hobi olarak bisiklete binerim ve imkan dahilinde bisiklet yarışlarını gerek televizyon, gerek sosyal medyadan takip ederim. Bu beni mutlu eder

Bisiklete binerken, güneşle, rüzgarla aranızda engel yoktur. Mutlu eder. Aileden, toplumdan, yanındakinden bağımsız hareket etmek herkesi mutlu eder. Bunu çocuk yaşlarda ilk bisikletimizle deneyimleriz, bu da bizim bu “şeytan” aleti denilen araca sevgi ve sempatimizi artırır.

1.Temmuz.2022 tarihinde yol ve şehir bisikleti hobisi olanların merakla beklediği Tour de France başlıyor. İlk organizasyon, 1903 yılında gerçekleşti. Organizasyonun amacı Fransa’da günlük yayımlanan spor gazetesi L’Auto’nun tirajını artırmak içindi. O dönemki tarihsel arka plan, insanların ekonomik krizle ve grip salgınlarıyla boğuştuğu bir dönemdi. İki bölüşüm savaşı dönemleri hariç her yıl düzenlenmiştir.

Geleneksel olarak, yarış öncelikle Temmuz ayında yapılır. Rota her yıl değişirken, yarışın formatı zaman denemelerinin ortaya çıkmasıyla, Pireneler ve Alpler dağ zincirlerinden geçiş ve Paris’teki Champs-Élysées’de bitişle aynı kalıyor. Tour de France’ın modern sürümleri, 23 günlük bir süre boyunca 21 günlük bölümlerden (etaplar) oluşur ve yaklaşık 3.500 kilometreyi (2.200 mil) kapsar. Yarış, Fransa’nın saat yönünde ve saat yönünün tersine devreleri arasında değişir. Yarışta ayrıntılı kurallar vardır

Televizyondan izlemenin en güzel tarafı ise eşsiz Alp dağlarını, Pirene dağlarını görmek oluyor. Eğimin çok yüksek olduğu, tırmanışçılara yüce kuşların eşlik ettiği manzaralar.

Tırmanışlarda yüzlerce bisikletçinin yarıştan kopmamak için yaptığı epik patlamalar, varış çizgisine doğru son güçleriyle pedala basanları izlemek size de iyi gelecektir.

Yarışlardan sonra belki bir bisikletiniz varsa üstüne atlayıp şöyle bir şehirde ya da kimsenin olmadığı güvenli yollarda turlarsınız.

Bu mücadele dolu hayatın içinde biraz kendinizi iyi hissetmek, hobi sahibi olmak hepimizin hakkı. Şimdiden hepinize iyi seyirler.

Bornova, İzmir, 2022

Kaynakça:

*https://tr.wikipedia.org/wiki/Fransa_Bisiklet_Turu

**https://blog.decathlon.com.tr/2016/08/08/113-yillik-bir-efsane-tour-de-france/

***https://www.eurosport.com.tr/bisiklet/tour-de-france/calendar-result.shtml

****https://www.letour.fr/en/

***