BULGARİSTAN, RUS KİLİSESİ ÇALIŞANLARINI SINIR DIŞI ETTİ!

 


2014 yılında Ukrayna’daki iktidarı, batı ve Soros desteği ile ele geçiren nazi çetelerinin Ukrayna’daki Rus nüfusa karşı başlattığı soykırım ve asimilasyonu durdurmak için Rusya devlet başkanı sayın Putin’in önderliğinde başlatılan özel operasyonların etkileri balkanlarda devam etmektedir.

Daha evvelden, sizlere Bulgaristan’daki Türkler ve siyasi hayat üzerine izlenimlerimizi aktarmıştık. Genel siyasi hayata dair, izlenimlerimizi aktarırken Bulgaristan’ın efsanevi figürü Dimitrov’un kendi kavminden olan liberal-faşist çetelerce anıtının bombalandığını aktarmıştık. (link: https://gazeteicerik.com/bulgaristan-secimleri-ve-hak-ve-ozgurlukler-hareketi-uzerine/)

Sonrasında Kosova’daki Sırp nüfus ve diğer kabileler arasındaki sürtüşmeleri aktarmış, Rusya’nın Ukrayna’daki Nazi toplulukları operasyonunun iz düşümlerini takip etmeye çalışmıştık. (link: https://gazeteicerik.com/kosova-ve-sirbistan-gerilimi-uzerine/)

Görece daha sakin olan, kendince tarafsız görünmeye çalışan Bulgaristan’dan 22 Eylül tarihinde Rusya’nın yürüttüğü tarihi önem arz eden özel operasyona karşılık gecikmeli de olsa hamle geldi.

Balkanlar’da hiçbir devlet, bedavaya hamle yapmaz. Parasal, finansal, teknolojik karşılığı olmayan parası alınmamış hiçbir hamle yoktur. Tıpkı modernlikten vazgeçmiş, artık tamamen Ortadoğu coğrafyasına tamamen iltihak etmiş görünen, Türkiye’deki her yaklaşan seçimde, Filistin’de durup dururken, ortalık yatışmışken, “siyasal islamcı” terör örgütlerinin İsrail devleti güvenlik kuvvetlerine saldırdığında, bu işte bir iş var diye şüphelendiğimiz gibi Balkan devletlerinin hamlelerinden de şüphelenebiliriz.

Hiçbir şey göründüğü gibi algılanmamalı. Eskilerin dediği gibi, duyduklarınızın hiçbirine, gördüklerinizin yarısına inanmayın.

Bulgaristan Devlet Milli Güvenlik Ajansı (DANS) Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da bulunan, Rusya Ortodoks Kilisesi Bulgaristan Temsilcisi Vassian Zmeev yanında bulunan Belarus vatandaşı E.P. ve V.B. adlı kişileri de istenmeyen kişi ilan edip sınır dışı etti.

Yazılı açıklamaya göre, söz konusu kişilerin beş yıl (5) Bulgaristan’a girişi yasaklandı. DANS yazılı olarak; “Söz konusu kişilerin, Rusya Federasyonu’nun Bulgaristan Cumhuriyeti’ndeki sosyo-politik süreçleri Rus jeopolitik çıkarları lehine kasıtlı olarak etkilemeye yönelik hibrid stratejisinin çeşitli unsurlarının uygulanmasına ilişkin eylemleri hakkında veriler elde edilmiştir.” bildirdi. Ajan, istihbarat faaliyetinin ekseni şu ara Bulgaristan’a kaymış görünüyor.

Haliyle tepkiler gecikmedi. Rusya’nın Sofya Büyükelçisi Eleonora Mitrofanova, TASS haber ajansına yaptığı açıklamada, 3 din adamının sınır dışı edilmesine tepki gösterdi.
Mitrofanova, üç din adamının, kaçakçıların nakledildiği bir araca bindirilerek sınır dışı edildiğini belirterek; “Böyle bir uygulamanın emsali olmamıştır. Kilise devletten ayrıdır. Din adamları nasıl ulusal güvenliğini tehdit edebilir? Anlamak mümkün değil. Bunlar resmen yüzümüze tükürdüler.” dedi.

“Rusya Dışişleri, Bulgar Büyükelçi Kristin’i Sofya yönetiminin Rus Ortodoks Kilisesi’ndeki dini görevliler hakkındaki kararı nedeniyle bakanlığa çağırdı.
Din insanlarının sınır dışı edilmesiyle ilgili kararın uydurulmuş bahaneye dayandığını ve söz konusu işlemin küstah ve aşağılayıcı bir yöntemle yapıldığını vurgulayan bakanlık, “Bulgar makamlarının Rus nüfuzuyla mücadeleye yönelik mevcut Avrupa-Atlantik kurallarına tamamen uyan bu son provokatif eylemi, kaçınılmaz olarak, başta azmettiriciler için olmak üzere olumsuz sonuçlara yol açacak” uyarısında bulundu.”(1)

Haliyle siyasi partiler ve akımlar arasında pek uzlaşma bulunmayan Bulgaristan’da bu durum farklı açıklamalara ve davranışlara neden oldu. Siyasetle ilgili olmayan, liberal veya faşizan kesimler kararı alkışlarken, ulusalcı (bizdeki klasik modernist kemalizm taraftarlarını andırıyor.) ve geçmişteki komünist partinin devamcısı olduğunu iddia eden sosyalistler kararı protesto etti, kapatılan kilisenin merdivenlerine çiçek koydu.

Başkent Sofya’da geçmiş sosyalizm deneyiminin izi olan, kızıl ordu askeri anıtını yıkmak için liberal ve faşist çevreler heykele saldırı düzenliyor. Kızıl ordu askeri heykeline yapılan bu saldırıdan sonra heykel korumaya alınıyor ve etrafına kimsenin yaklaşmasına izin verilmiyor.

Sofya karışık, Balkanlar karışık, dünya karışık, her şey bildiğiniz gibi. Nazilerle koyun koyuna gezmeyen, insanlığın geçmişini anlayıp, onu yok etmek istemediği, kendi arasındaki sorunlarını birbirini boğmadan konuşarak çözebildiği bir dünya özlemiyle; Sofya’dan sevgilerle.

1. https://sputniknews.com.tr/20230925/rusyadan-rus-ortodoks-kilisesindeki-din-adamlarini-sinir-disi-eden-bulgaristana-protesto-1075754535.html (erişim tarihi: 27/09/2023)

Yazı, 27.09.2023 tarihinde Gazeteiçerik'te yayımlandı.


BULGARİSTAN, RUS KİLİSESİ ÇALIŞANLARINI SINIR DIŞI ETTİ! | Gazete İçerik (gazeteicerik.com)