MERHABA

 


Başlangıç ve bitiş cümleleri yazıları yazılırken her vakit ikircimli olur, böyle durumlarda o harika sözcük imdadımıza yetişir.

Yeni biriyle mi tanışacaksınız, karşınızdakilerle doğru başlangıç için size el açar; merhaba.

Eski dostlara hâlâ oralarda bir yerde olduğunuzu mu hatırlatacaksınız, nereden geldiği belli olmayan camda seken küçük bir taş gibidir; merhaba.

Ne olduğunu anlatmanın en kısa yolu bazen tek bir sözcüktür; merhaba.

2015 yılında yurt dışına çıktığımda dinlenme tesislerinde elinde telefon bulunan Romanyalılar bizim Türk olduğumuzu anlayınca hep selamın aleyküm çekti. Ben de ısrarla merhaba diye yanıt verdim.

Birden bakışları değişip yüzleri ekşiyor ve konuyu değiştirip yanımızdan uzuyorlardı. Onların da bildiği bir şey vardı, size merhaba diyen birine dış kabı hariç çalışmayan, sahte cep telefonlarını satamazdınız, kazıklayamazsınız, kolay kolay faka bastıramazsınız.

Eğer onlara onların dediği gibi yanıt verseydim, istismara açık, kolay kandırılan ne hayattan ne dünyada olan bitenden haberi olmayan öylesine biri izlenimi yüzünden ısrarla sahtekarlıklarına kurban etmeye çalışacaklardı.

Sahtekârlar ve zalimler için kolay lokma olmamak adına, merhaba.

Benden size zarar gelmez demek için, merhaba.

Pek tabii ki tüm dünyadaki dillerdeBonjourHolaSuas’deiHallo, CiaoLaba dienaYah sahsBogNi haoKon’nichiwaZdraveiMarhaba, Ola, Privet.

Kendi evi kalmamış, memleketinden ırak düşmüş bir yol insanı olarak, karanlık bir diyarda, içinden ışıkların süzüldüğü bir dost evinde olmaktan, dinlenip nefeslenmekten, mutluluk duyacağım.

Şimdi ve her zaman merhaba.


İnan SABIRCAN​​​​​​​

09.10.2022

Bu yazı daha önce Gazete İçerik'te yayımlandı.

MERHABA | Gazete İçerik (gazeteicerik.com)